Pečící formy
Nejzákladnějším vybavením pro začínajícího i zkušeného „pekaře“ jsou nejrůznější pečící formy. Zdaleka si pod tím nepředstavujte jen formu na beránka nebo na bábovku. Mezi pečící formy totiž spadají i plechy na pečení, plechy na pizzu nebo třeba formy na koláče.
Nestárnoucí klasikou jsou tradiční „černé“ pečící formy z lehkého plechu, který rychle a rovnoměrně nese teplo. Moderní formy na pečení jsou opatřeny nepřilnavým povrchem, díky kterému se připravované pokrmy tak snadno nepřipálí, jdou snadno vyjmout a mytí po pečení je také mnohem snazší.
Plechy na pečení
Základem každé trouby jsou plechy na pečení. Pokud jste neměli alespoň jeden přibalený k novému sporáku, určitě si nějaký plech opatřete. Kromě různých variant rozměrů na trhu najdete také plechy s různě vysokým okrajem.
Jiné nároky má totiž italský chleba, kterému se líbí na mělkém plechu, a jiné zase kynutá buchta, kterou zase nejlépe připravíte na hlubokém plechu. Ke tradičnímu českému chlebíku pak uplatníte i ošatky na kynutí.
Plechy na pečení je tak ideální mít alespoň dva – jeden hlubší pro univerzální použití, a jeden mělký pro rychlé pečení třeba z listového těsta. Plechy na pečení také mohou mít jednu hranu zkosenou, aby bylo možné upečené dobroty snáze přemístit na talíř.
Výbornou pomůckou mezi plechy na pečení je pak speciální kulatý a nízký plech na pizzu. Ten, pokud navíc koupíme variantu z děrovaným dnem, nám i v běžné troubě pomůže upéct pizzu podobnou té z pizzerie.
Formy na pečení
Neméně důležité jsou samotné formy na pečení. Pečící formy využijete nejen při nám dobře známé bábovce, ale také při pečení chleba, srnčího hřbetu a nejrůznějších dortů. Pečící formy na dorty pak bývají opatřeny odnímatelnými stěnami, díky kterým dort nemusíte komplikovaně vyklápět.
Na trhu najdete také řadu specialit – jsou k mání pečící formy ve tvaru stromečků i postaviček, pečící formy na muffiny, se kterými hravě zvládnete velkou várku najednou a řadu dalších.