Pekáče na pečení
Pamatujete si, jak jste v dětství mlsně sledovali přes malé okýnko ve staré troubě pečící se kuře, husu nebo krůtu na sváteční oběd? Nebo jak jste z pekáčku lovili kousky masa a chlebem vytírali poslední zbytky úžasné šťávy? Pekáče na pečení do kuchyně prostě patří a dokážete s nimi vykouzlit neuvěřitelné dobroty.
Pekáče do trouby se dnes prodávají většinou ve dvou provedeních – jednodušší z obyčejného plechu, nebo profesionálnější z nerezu. Ať už si vyberete jeden nebo druhý, vždy se dívejte po pekáči vybaveném víkem. Zvládnete díky tomu upéct i pokrmy, které vyžadují prudší žár jen v závěru pečení.
Pekáče do trouby se také vyrábějí ve dvou typech – oválné a hranaté se zaoblenými rohy. Oválné pekáče jsou vhodnější například pro pečení drůbeže v celku. Díky oválnému tvaru můžete snadno nabírat vypečenou šťávu a používat ji k podlévání.
Hranaté pekáče se pak hodí i na přípravu zeleniny nebo většího množství masa, jako jsou například pečená žebra nebo kuřecí křídla.
Nerezové pekáče
Moderní pekáče z nerezu mají oproti plechové klasice řadu výhod. Ty lepší jsou vybaveny vícevrstvým sendvičovým dnem, které nejen šetří energii, ale také mnohem lépe a rovnoměrněji rozvádí žár po celém dnu pekáče. Pokud vybíráte nový pekáč na pečení, dívejte se, zda je vybaven pečícím roštem.
Pečící rošt bývá vyroben také z nerezu a umísťuje se na dno pekáče. Díky tomu se maso nepřichytí ke dnu a na druhou stranu také neplave v přebytečné šťávě. Navíc pak pečený pokrm snadno vyjmete díky praktickým držadlům.
Na držadla při výběru pekáče na pečení dávejte zvlášť důraz – měly by být masivní, pevné a ergonomicky dobře tvarované, abyste celý pekáč udrželi i při větších porcích jídla. Samozřejmostí by pak měla být možnost mýt pekáč v myčce a vhod přijde také prodloužená záruka. Kvalitní pekáče do trouby by se totiž měly dědit.